jump to navigation

marey marey layan command prompt pulak April 3, 2006

Posted by Dimenxion in Karutan.
trackback
marey marey layan command prompt ms windows. hari nih kita main main dengan sharing. apa itu sharing? sharing nih dalam bahasa melayu komputer nya adalah perkongsian fail fail yang ada dalam pc, server, drive, dan lain lain, asal boleh kongsi itu kira setel la… kecuali kongsi komputer. itu dah lain. yang kita nak buat ni adalah kongsi file atau folder. jom kita layaaaaaannn…

**Perhatian: segala langkah dibuat menggunakan platform win2K ke atas

okes… hari nih kita buat command NET SHARE. net share nih kegunaan dia adalah utk buat share folder, remove share folder, atau apa apa aja berkaitan share. kalau taktau command korang bole taip. ops.. memula kene la bukak command prompt kan. klik pada start, klik run, taip ‘cmd’. kalau pakai windows 98 korang taip ‘command’. dahtu nanti dia akan open satu popup. dari situ kita mula… kalau taktau command net share , korang taip:

net help share atau net share ?/

C:\Documents and Settings\Administrator>net help share
The syntax of this command is:

NET SHARE
sharename
sharename=drive:path [/GRANT:user,[READ | CHANGE | FULL]]
[/USERS:number | /UNLIMITED]
[/REMARK:”text”]
[/CACHE:Manual | Documents| Programs | None ]
sharename [/USERS:number | /UNLIMITED]
[/REMARK:”text”]
[/CACHE:Manual | Documents | Programs | None]
{sharename | devicename | drive:path} /DELETE

NET SHARE makes a server’s resources available to network users. When
used without options, it lists information about all resources being
shared on the computer. For each resource, Windows reports the
devicename(s) or pathname(s) and a descriptive comment associated with it.

sharename Is the network name of the shared resource. Type
NET SHARE with a sharename only to display information
about that share.
drive:path Specifies the absolute path of the directory to
be shared.
/GRANT:user,perm Creates the share with a security descriptor that gives
the requested permissions to the specified user. This
option may be used more than once to give share permissions
to multiple users.
/USERS:number Sets the maximum number of users who can
simultaneously access the shared resource.
/UNLIMITED Specifies an unlimited number of users can
simultaneously access the shared resource
/REMARK:”text” Adds a descriptive comment about the resource.
Enclose the text in quotation marks.
devicename Is one or more printers (LPT1: through LPT9:)
shared by sharename.
/DELETE Stops sharing the resource.
/CACHE:Manual Enables manual client caching of programs and documents
from this share
/CACHE:Documents Enables automatic caching of documents from this share
/CACHE:Programs Enables automatic caching of documents and programs
from this share
/CACHE:None Disables caching from this share

NET HELP command | MORE displays Help one screen at a time.

—————————————————-

okes… dah paham kan instruction dia… oleh itu meh kita try satu kali… ok.. utk kali ini kita cuba buat satu sharing. pergi ke my computer > C:\ . kemudian create satu folder nama test. dalam fodler tu letak le apa yang korang nak letak pun. ataupun kalau korang malas, dekat command prompt korang taip

cd C:\ (enter)
mkdir test (enter)

pehtu letak la file apa pun. sekarang kita nak share kan folder test. oleh itu.

net share test-sharing=C:\test /unlimited

command tersebut bermaksud:

net share – nama command
test-sharing – sharename
=C:\test – path di mana folder itu berada
/unlimited – jenis permission, jumlah user, etc

dan tekan enter. kemudian anda akan dapat result test-sharing was shared successfully. ini bermaksud shared folder telah berjaya. untuk tgk sama ada betul atau tidak folder tersebut telah di share. anda boleh taip

net view nama_pc atau net view \\nama

dan jika betul telah di share, anda akan nampak seperti di bawah

C:\Documents and Settings\Administrator>net view \\badrol
Shared resources at \\badrol

Share name Type Used as Comment
———————————————————
test-sharing Disk
The command completed successfully.

aaa… kan dah jadik tuh… tapi yang aku ajar cuma basic saja la… boleh jugak letak permission, user grant access, FULL, READ, etc… memain dgn command dia… layann…

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: